maandag 7 december 2009

Einde project: Milieu-krantje

Vandaag 30 november hebben we het project afgerond. We hebben de 25 exemplaren afgeprint op't school en we hebben ze samen gaan uitdelen aan 1 BSO. Jandira gaf de exemplaren, Feline de gadget en ik trok foto's.
De kinderen waren naar mijn mening niet erg braaf. Maar we hebben ze toch op hun plaats kunnen zetten.

Iedereen heeft het antwoord op de wedstrijd bezorgd, de winnaar zal na de kerstvakantie bekend gemaakt worden.

En dat was het einde van het project: Milieu-krantje. Ik deed het met alle plezier en ik hoop dat we nog veel ervaring mogen opdoen!

donderdag 26 november 2009

Uitstap living tomorrow en plantentuin Meise

Vandaag, maandag 23 november hebbe wij met pav een uitstap gedaan naar Living tomorrow in Vilvoorde en naar de plantentuin in Meise.

We werden in Living tomorrow direct verdeelt in groepjes en elke groep moest een aantal vraagjes beantwoorden doormiddel van een spel. Het was allemaal interessant je kreeg de cijfers van de bevolkingsgroei in 2050 en de gemiddelde leeftijd enzo.

Daarna zijn we iets gaan eten in het centrum van Meise zelf.

Daarna reden we naar de Plantentuin. We kregen een gids en we begonne met het jaartal toendat er nog geen leven was op aarde. Zo ginge we steeds miljoenen jaren verder totdat het hedendaagse. Het was heel interessant.

Project: mini-krantje deel 4 (eindfase)

Vandaag hebben wij de verbetering van ons minikrantje terug gekregen, We hebben nog snel een knutselidee, een legpuzzel, en een blad over ecover toegevoegd.

Zaterdag ga ik naar de Drukker om alles in orde te maken.

Thema Europa

Deze week hebben wij les gekregen van een stagiar en een nieuwe bundel genaamd "Europa".  We zijn bezig geweest over het werk in Europa, de politiek, het Belgisch koningshuis, ...

Project: mini-krantje deel 3

Deze week hebben we aan de eerste vormgevingen van ons minikrantje gewerkt: Het voorblad, de weetjes, kruiswoordraadsel, ...

Ook hebben wij te horen gekregen dat we een prijs kunne geven doormiddel van een vraag te beantwoorden die te maken heeft met de opwarming van de aarde.

zaterdag 24 oktober 2009

Project: mini-krantje deel 2

Vandaag 19 oktober hebben wij verder gewerkt aan ons mini-krantje over het milieu. We hebben nog bedrijven gecontacteerd over de gadgets en een drukkerij gecontacteerd voor een offerte.

zaterdag 17 oktober 2009

Project: mini-krantje

Op 13 oktober hebben wij de opdracht gekregen om een mini-krantje te ontwerpen voor de leerlingen van 1ste beroeps.

Wij begonnen met de taken te verdelen. Daarna hebben wij contact gezocht met verschillende bedrijven me de vraag dat ze ons konden steunen met het verzamelen van gratis producten. Wij hebben ook voor het aantal leerlingen in de beroeps gevraagd.

En toen was het tijd!

maandag 5 oktober 2009

Het Kyoto protocol Europa 202020 en de ccc

Naar aanleiding van de lessen pav moeten wij nu het Kyoto protocol bespreken.


Wat is het Kyoto protocol?


Het Kyoto Protocol is een internationaal verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen terug moet dringen. Deze gassen zijn (mede)verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het Kyoto Protocol kwam in 1997 tot stand, op een klimaatconferentie in Kyoto.


Doelstellingen


In de periode 2008-2012 moet de mondiale uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 5,2 procent worden teruggedrongen in vergelijking met 1990. Voorlopig werd afgesproken dat de geïndustrialiseerde landen, opgesomd in de zogenaamde Annex I-lijst, deze doelstelling bereiken. Verschillende landen moeten verschillende doelen halen. De VS moeten hun uitstoot verminderen met 7 procent, Japan met 6 en Europa met 8 procent.



De Kyoto-overeenkomst treedt pas in werking als 55 landen die gezamenlijk goed zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het verdrag ratificeren. Omdat de VS als grootste vervuiler is afgehaakt, moesten alle andere grote geïndustrialiseerde landen wel meedoen. Pas toen Rusland in november 2004 besloot het verdrag te ratificeren, kon het verdrag 90 dagen later in werking treden. De datum van inwerkingtreding werd gesteld op 16 februari 2005.


Inmiddels nemen 170 landen deel aan het Kyoto protocol.


Kyoto 202020


De Europese Unie moet tegen 2020 de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 20% terugdringen, het energieverbruik met 20% doen dalen en het aandeel hernieuwbare energie tot 20% optrekken. Bovendien moet 10% van de brandstof van de transportsector uit biobrandstof bestaan. Indien er op de milieuconferentie van Kopenhagen eind dit jaar een wereldwijd klimaatakkoord wordt afgesloten, wil de Commissie zelfs 30% minder uitstoot waarborgen.


Hoe wil de EU die doelstellingen bereiken?


2.2.1 Emissierechten
Het Commissievoorstel herzag de emissiehandelsrichtlijn. Tot nu toe werden de emissierechten (recht om een bepaalde hoeveelheid C02 uit te mogen stoten) gratis aan bedrijven toegekend. Indien ondernemingen rechten over hadden of behoefte hadden aan extra rechten, dan konden die rechten verhandeld worden. De prijs werd vastgesteld via de markt van vraag en aanbod.



Vanaf 2013 zou, volgens het Commissievoorstel, de vervuilende industrie echter voor de volgende keuze worden gesteld: productiemethodes aanpassen of extra belastingen betalen, in de vorm van het aankopen van uitstootrechten op een veiling. De opbrengst van die veiling wordt herverdeeld onder de EU-lidstaten en moet geïnvesteerd worden in hernieuwbare energiebronnen.



Elektriciteitscentrales moeten meteen de volle pot betalen. Andere energie-intensieve sectoren, zoals chemie en staal, krijgen een deel van de emissierechten gratis omwille van de internationale concurrentie en om een massale verhuis naar continenten waar de CO2-uitstoot geen politieke prioriteit is tegen te gaan. Dat gratis aandeel vermindert geleidelijk en verdwijnt in 2020.



Landbouw, bouw, transport en diensten vallen buiten de emissiehandel en krijgen nationale doelstellingen voor CO2-uitstoot mee. Voor de hele EU moet er een daling van 10% komen in vergelijking met 2005.



2.2.2 Hernieuwbare energie
Een ander belangrijk luik is hernieuwbare energie. De 27 lidstaten zullen fors moeten investeren in o.a. wind-, zonne-energie en biomassa om tegen 2020 20% meer alternatieve energie te verkrijgen. Een beperkt deel van de doelstelling mag gehaald worden uit een handel in uitstootrechten. Landen die een gering potentieel hebben en waar de kost van hernieuwbare energie hoogt ligt (cfr. België), kunnen zo elders goedkopere rechten kunnen kopen.



Volgens de Commissie heeft Europa er alle baat bij om resoluut voor hernieuwbare energie te gaan. Het is immers de ideale manier om de energie-import af te bouwen. Europa koopt nu de helft van haar energie buiten de EU aan.


CCC (Copenhagen Climate Conference)


Alle geïndustrialiseerde landen moeten in Kopenhagen 25 tot 40 procent emissiereductie tussen 1990 en 2020 aanvaarden.


Geheel van overige landen (ontwikkelingslanden, gedragen door opkomende economieën) moet in Kopenhagen besluiten tot 15 tot 30 verlaging toename van de uitstoot van broeikasgassen tussen 1990 en 2020.

Volledig stoppen ontbossing, nu nog verantwoordelijk voor 20 procent van de mondiale CO2-uitstoot, naar 2020. Hiertoe moet in Kopenhagen een krachtig financieringsmechanisme worden overeengekomen.


In Kopenhagen moeten concrete afspraken worden gemaakt over de vrije uitwisseling van technologieën. Hiermee kunnen landen elkaar helpen ambitieuze emissiedoelen te bereiken en gezamenlijk het pad van duurzame, CO2-arme, economische ontwikkeling in te slaan.


De internationale gemeenschap moet in Kopenhagen toezeggen elk jaar tenminste (een inflatie gecorrigeerd bedrag van) 50 miljard dollar uit te geven aan adaptatie, zodat de schade van klimaatverandering wereldwijd zoveel mogelijk kan worden beperkt.


Gaat dit lukken?


Ja, als (bijna) alle landen enthousiast meedoen dan is dit zeker haalbaar.


vrijdag 2 oktober 2009

Oplossingen Versterkt broeikaseffect

De laatste weken hebben we het steeds gehad over de opwarming van de aarde en het versterkt broeikaseffect.

Versterkt broeikaseffect

Het versterkt broeikaseffect is door de mens veroorzaakt en zal niet door de natuur opgelost worden. De mens zal zelf een oplossing voor de opwarming van de aarde moeten bedenken. Eigenlijk is er maar één echte oplossing: het beperken van de uistoot van broeikasgassen zoals co2. De mens is echter sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, dus deze oplossing voor klimaatsverandering is niet eenvoudig.

Wat kunnen we zelf doen?

Beperking van de uitstoot van broeikasgassen kan op verschillende manieren bereikt worden. Een van de mogelijke maatregelen is het gebruiken van alternatieve energie, zoals bijvoorbeeld kernenergie. Hier zitten echter weer andere nadelen aan. Greenpeace is een sterk tegenstander van nucleaire energie, omdat er grote gevaren voor het milieu aan zitten. Daarnaast ontstaat er nucleair (radioactief) afval, dat de mens voor duizenden jaren op zal moeten slaan. Er komt echter geen co2 vrij bij de opwekking van deze energie en is dus een oplossing voor het broeikaseffect. Maar de mens kan ook duurzame energie gebruiken. Dit ontstaat uit natuurlijke dingen zoals bijv. de wind en de zon. Hierbij onstaan helemaal geen schadelijke bijproducten. Maar het zal nog een tijd duren voordat deze vormen van energie opwekking zover zijn ontwikkeld dat fossiele brandstoffen overbodig zijn. Windenergie kan bijvoorbeeld alleen in windrijke gebieden worden opgewekt, niet midden in de stad.



Daarnaast moeten we de natuur meer ruimte geven. Bomen en planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Veel mensen verzetten zich daarom tegen het kappen van bomen. Zij willen verdragen waarin staat dat voor elke gekapte boom er ook weer één geplant moet worden. Dagelijks worden echter hectares regenwoud gekapt.


Verder moeten we ook zuiniger met energie omgaan om er voor te zorgen dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer komen. Dat kan bijvoorbeeld door spaarlampen te gebruiken. En door minder vaak de auto te gebruiken en minder te vliegen

Conclusie

Als we de uitstoot van co2 willen doen verminderen dan moeten we maatregelen nemen. De uitstoot van co2 kunnen we makkelijk verminderen. Maar dan moet dat op grote schaal worden toegepast. het versterkt broeikaseffect is een bedreiging voor iedere mens op de wereld. Als we niets doen dan zal de Aarde door het versterkt broeikaseffect hopeloos ten onder gaan.

Dus denk na wat je met onze Aarde doet!

zaterdag 19 september 2009

Actua: An inconvenienth truth

Wij moeten voor PAV kort samenvatten wat de opwarming van de aarde precies is, wat de gevolgen ervan zijn en hoe we dit kunnen voorkomen.


Global Warming

In het Nederlands noemt dit “Opwarming van de aarde”. De opwarming van de Aarde is de stijging van de gemiddelde temperatuur die op de Aarde wordt waargenomen. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur met ongeveer 0,74°C gestegen. In België verliep de opwarming sinds 1950 twee keer zo snel.Het is volgens het IPPC zeer waarschijnlijk dat deze temperatuurstijging wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten: door het verbranden van fossiele bandstoffen, ontbossing en bepaalde industriële en agrarische activiteiten stijgt de concentratie aan broeikasgassen in de aardatmosfeer. Modelberekeningen geven aan dat de temperatuur met 1,1°C tot 6,4°C stijgt tussen 1990 en 2100. Met name temperatuurstijgingen van meer dan 2°C zouden grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu, door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden, extreme neerslag en andere effecten.


Broeikaseffect

Het broeikaseffect is het globale effect dat ontstaat ten gevolge van de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze gassen zorgen ervoor dat de temperatuur van het aardoppervlak hoger ligt dan op grond van de combinatie van warmte-instraling van de zon en de interne aardwarmte verwacht kan worden. Zonder het broeikaseffect (en dus alleen verwarming van het aardoppervlak door zonlicht en aardwarmte) zou de temperatuur op Aarde volgens bepaalde theoretische modellen gemiddeld -18 °C zijn, thans is zij 15 °C. Het effect is genoemd naar de broeikas waar een glazen of plastic overkapping de uitstraling van warmte tegenhoudt en zo de temperatuur in de broeikas laat oplopen



De gevolgen

Door Global Warming warmt de aarde langzaam maar zeker op. Dit gaat heel langzaam, maar de gevolgen zijn groot. Door de opwarming van de oceanen smelten de poolkappen, waardoor het waterpeil stijgt. De gevolgen laten zich raden: laaggelegen gebieden zullen worden overstroomd. Nederland en en het noordelijke gedeelte van België (Vlaanderen) is laag gelegen, de westkust zal dus uiteindelijk overspoeld worden als er geen maatregelen genomen worden. Ook zullen er steeds meer extreme weersomstandigheden ontstaan, hieronder vallen bijvoorbeeld orkanen. Doordat de kracht van de zon toeneemt, zal er droogte ontstaan op aarde. Hierdoor wordt landbouw welhaast onmogelijk, ook zullen er epidemieën uit kunnen breken. De gevolgen liegen er dus niet om.

De oplossingen

Om Global Warming tegen te gaan, zullen we minder CO2 moeten produceren. Ook andere chemische verbindingen als CH4, N2O en verschillende fluorverbindingen moeten minder worden uitgestoot.

Maatregelen die we kunnen nemen:
- Stoppen met het kappen van regenwouden;
- Het aanbrengen van katalysators in auto's;
- Het verminderen van de CFK-productie;
- Het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen.



Deze maatregelen zijn echter zeer kostbaar, waardoor het lastig is ze uit te voeren. Maar bedenk ook: Een beter milieu begint bij jezelf!! Bedenk hierbij vooral dat CO2 ontstaat door het gebruiken van fossiele brandstof.

- Pak bijvoorbeeld eens minder vaak de auto;
- Plant bomen en planten, die nemen CO2 op en zetten het om in onschadelijke suikers;
- Gebruik geen CFK-spuitbussen (zijn inmiddels ook verboden);
- Wees zuinig met energie (laat lampen niet onnodig branden, verwarming graadje lager).



Alle kleine beetjes helpen!

Link met Ecologie en wonen

De link is volgens mij dat Global Warming ook deel uitmaakt met de zorg en omgang van het milieu. Als we minder uitlaatgassen en energie verbruiken dan is dat zowel ook beter voor het milieu als voor de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Wonen heeft ook te maken met hoeveel de mens gemiddeld verbruikt aan energie en vervuiling. Als we dit gemiddelte kunnen verlagen dan is men meer ecologisch en dat is dan ook goed voor de opwarming van de aarde te doen stoppen.