zaterdag 19 september 2009

Actua: An inconvenienth truth

Wij moeten voor PAV kort samenvatten wat de opwarming van de aarde precies is, wat de gevolgen ervan zijn en hoe we dit kunnen voorkomen.


Global Warming

In het Nederlands noemt dit “Opwarming van de aarde”. De opwarming van de Aarde is de stijging van de gemiddelde temperatuur die op de Aarde wordt waargenomen. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur met ongeveer 0,74°C gestegen. In België verliep de opwarming sinds 1950 twee keer zo snel.Het is volgens het IPPC zeer waarschijnlijk dat deze temperatuurstijging wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten: door het verbranden van fossiele bandstoffen, ontbossing en bepaalde industriële en agrarische activiteiten stijgt de concentratie aan broeikasgassen in de aardatmosfeer. Modelberekeningen geven aan dat de temperatuur met 1,1°C tot 6,4°C stijgt tussen 1990 en 2100. Met name temperatuurstijgingen van meer dan 2°C zouden grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu, door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden, extreme neerslag en andere effecten.


Broeikaseffect

Het broeikaseffect is het globale effect dat ontstaat ten gevolge van de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze gassen zorgen ervoor dat de temperatuur van het aardoppervlak hoger ligt dan op grond van de combinatie van warmte-instraling van de zon en de interne aardwarmte verwacht kan worden. Zonder het broeikaseffect (en dus alleen verwarming van het aardoppervlak door zonlicht en aardwarmte) zou de temperatuur op Aarde volgens bepaalde theoretische modellen gemiddeld -18 °C zijn, thans is zij 15 °C. Het effect is genoemd naar de broeikas waar een glazen of plastic overkapping de uitstraling van warmte tegenhoudt en zo de temperatuur in de broeikas laat oplopen



De gevolgen

Door Global Warming warmt de aarde langzaam maar zeker op. Dit gaat heel langzaam, maar de gevolgen zijn groot. Door de opwarming van de oceanen smelten de poolkappen, waardoor het waterpeil stijgt. De gevolgen laten zich raden: laaggelegen gebieden zullen worden overstroomd. Nederland en en het noordelijke gedeelte van België (Vlaanderen) is laag gelegen, de westkust zal dus uiteindelijk overspoeld worden als er geen maatregelen genomen worden. Ook zullen er steeds meer extreme weersomstandigheden ontstaan, hieronder vallen bijvoorbeeld orkanen. Doordat de kracht van de zon toeneemt, zal er droogte ontstaan op aarde. Hierdoor wordt landbouw welhaast onmogelijk, ook zullen er epidemieën uit kunnen breken. De gevolgen liegen er dus niet om.

De oplossingen

Om Global Warming tegen te gaan, zullen we minder CO2 moeten produceren. Ook andere chemische verbindingen als CH4, N2O en verschillende fluorverbindingen moeten minder worden uitgestoot.

Maatregelen die we kunnen nemen:
- Stoppen met het kappen van regenwouden;
- Het aanbrengen van katalysators in auto's;
- Het verminderen van de CFK-productie;
- Het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen.



Deze maatregelen zijn echter zeer kostbaar, waardoor het lastig is ze uit te voeren. Maar bedenk ook: Een beter milieu begint bij jezelf!! Bedenk hierbij vooral dat CO2 ontstaat door het gebruiken van fossiele brandstof.

- Pak bijvoorbeeld eens minder vaak de auto;
- Plant bomen en planten, die nemen CO2 op en zetten het om in onschadelijke suikers;
- Gebruik geen CFK-spuitbussen (zijn inmiddels ook verboden);
- Wees zuinig met energie (laat lampen niet onnodig branden, verwarming graadje lager).



Alle kleine beetjes helpen!

Link met Ecologie en wonen

De link is volgens mij dat Global Warming ook deel uitmaakt met de zorg en omgang van het milieu. Als we minder uitlaatgassen en energie verbruiken dan is dat zowel ook beter voor het milieu als voor de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Wonen heeft ook te maken met hoeveel de mens gemiddeld verbruikt aan energie en vervuiling. Als we dit gemiddelte kunnen verlagen dan is men meer ecologisch en dat is dan ook goed voor de opwarming van de aarde te doen stoppen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten